Vínotéka Dezasse

Kaštieľ Dezasse Jaslovské Bohunice

Aké víno vybrať na svadbu?

„K svadbe patrí prosecco. Perlivé vína umocňujú pocit slávnostného okamihu a prosecco sa dá piť celý večer.“

Ivan Vyhlídal, someliér kaštieľ Dezasse

Víno Dezasse

Víno biele suché Dezasse
(2018)

dezasse-biele-vino

Víno je vyrobené z odrody Chardonnay, z viacerých vinohradov v provincii Navarra. Aróma je expresívna, dominujú intenzívne vône tropického ovocia. V chuti sa objavuje biele a kôstkové ovocie. Celkovo vyznieva ako hodvábne čerstvé víno s vyváženou kyselinou a tropickou dochuťou.

Podávajte pri teplote 8-10°C

Cena 7,60 €

Víno červené suché Dezasse
(2018)

cervene-vino-dezasse

Víno je vyrobené z tradičných španielskych odrôd, pochádzajúcich z rôznych oblastí krajiny. Aróma je intenzívne ovocná a kvetinová. V chuti je víno čerstvé, vyvážené a vyzreté s ovocným nádychom.

Podávajte pri teplote 18°C

Cena 8,40 €

Víno ružové suché Dezasse
(2018)

ruzove-vino-dezasse

Rosé vyrobené z odrody Garnacha, pestovanej v provincii Navarra sa vyznačuje sýtou ružovou farbou s karmínovými odleskami. Vo vôni je zastúpené čerstvé červené ovocie a citrusy. Chuť je svieža, jemná, elegantná, vyvážená a v dochuti pripomína pomaranč.

Podávajte pri teplote 8-10°C

Cena 6,80 €

Víno červené suché Rezerva Dezasse (2013)

cervene-vino-dezasse-rezerva

Víno je vyrobené z odrôd Tempranillo a Garnacha, pestovaných v provincii Navarra. Vyzrievalo 12 mesiacov v barikových sudoch, čo mu v chuti pridáva jemné vanilkové tóny. 

V chuti je ovocné a korenisté.

Podávajte pri teplote 18°C

Cena 9,80 €

Ostatné vinárstva

Biele

  • Cave Vinicole Hunawihr | Sylvaner
  • Weinrieder | Grüner Veltliner DAC
  • Bodegas Menade | Verdejo
  • Abel | Riesling Kabinett Trocken
  • Bodegas Menade | Sauvignon Blanc
  • Cave Vinicole Hunawihr | Gewurztraminer Vieilles Vignes

Ružové

  • Chateau Saint-Pierre | Tradition

Červené

  • Cave de Pomerols | HB
  • Viña Bujanda | Rioja Crianza
  • Coppi | Primitivo Don Antonio
  • LAVAU | Crozes Hermitage
  • Simone Scaletta | Barolo Chirlet
  • Máté | Brunello di Montalcino

Šumivé

  • Val d’Oca | Prosecco DOC Frizzante
  • Colesel | Prosecco DOC Extra Dry
  • Val d’Oca | Punto Rosa Brut
  • Parató | Cava Brut Reserva Nature
  • Val d’Oca | Prosecco Superiore Brut
  • Riva di Franciacorta | Brut
  • Drappier | Carte d’Or Brut
  • Val d’Oca | Prosecco Superiore DOCG Extra Dry

Ako spoznať kvalitné víno?

stuhy

Na degustáciu sa používajú správne nástroje – štandardizované poháre tulipánového tvaru, mierne uzavreté, aby sa v nich dobre koncentrovali arómy. Sklo musí byť číre, bezfarebné, aby sa dala dobre rozoznať farba. Ozdoby sú nežiadúce. Objem pohára je síce viac ako 2 decilitre, ale plní sa maximálne do štvrtiny. Pri degustáciách vína sa posudzujú tri parametre – farba, vôňa a chuť. Z toho si každý utvorí svoj celkový dojem a môže si povedať, či sa mu víno páči alebo nie, ale hlavne prečo.

Farba

Prvý dojem človek získava zrakom, víno nie je výnimkou. Pri letmom pohľade sa rozoznáva nielen základná farba, ale aj to, či nie je víno zakalené alebo či v ňom niečo nepláva. Pri bližšom pohľade degustátor analyzuje farbu. Víno v pohári môže byť takmer bezfarebné až temné červeno-čierne. Zaujímavé je nakloniť trošku pohár a prizrieť sa na rozhranie vína a skla, kde sa vytvára tenučká vrstva vína na okraji. Okraj má tak asi  jeden až dva milimetre a výrazne inú farbu ako zvyšok. V odtieni okraja vína sa dá napríklad vyčítať informácia o veku. Pri červených vínach sa farba okraja mení na tehlovú až nahnedlú, čo prichádza s vekom a signalizuje teda staršie ročníky.

Vôňa

Po obhliadke vína nasleduje jeho premiešanie v pohári krúživým pohybom. Nie je to také ťažké a nemusíte sa pri tom obliať. Účelom tohto cvičenia je víno zmiešať so vzduchom, aby sa uvoľnili aromatické látky. Zaujímavý je i pohľad na stenu pohára po zamiešaní. Pomaly stekajúce prúžky vína naznačujú jeho vyššiu viskozitu a tým aj obsah alkoholu. Vinári tým stekajúcim pásikom hovoria aj „nohy“ vína. Je na čase vdýchnuť nosom víno a zamyslieť sa nad jeho vôňou. Technicky najlepší je postup, pri ktorom pohár nie je naklonený a nosom vdýchneme víno popri okraji skla. Arómy sa lepšie kĺžu po okraji ako v strede a dávajú lepšie vínu vyznieť. V aróme vína môžeme rozoznať stovky rôznych vôní, záleží iba na skúsenosti degustátora, koľko z nich vie pomenovať. Dominantná vôňa je sprevádzaná ďalšími jemnými odtienkami, ktoré v celkovom výsledku sú pre víno typické. Vône sa dajú zaradiť do mnohých kategórií. Najčastejšie sú to kvetinové a ovocné vône, ale nájdu sa aj priemyselné – guma, petrolej, koža, tabak, či mnohé iné, niekedy nezvyčajné, ale s určitosťou rozoznateľné.

Chuť

Po analýze vôní vína nasleduje konečne moment, kedy si degustujúci z vína odpije. Nenasleduje okamžité prehltnutie, ale víno sa podrží v ústach. Niektorí cez zuby sŕkajú trocha vzduchu do ústnej dutiny, aby víno viac premiešali so vzduchom a to aby rozvinulo všetky arómy. V ústach cítiť jednak základné chute – sladkú, kyslú, slanú, horkú, ale cez ústa sa dostávajú pary naspäť k čuchovým bunkám v nose a víno sa dá druhýkrát precítiť. Dĺžka dochute svedčí o kvalitách vína, čím viac sekúnd si uvedomujete chuť, tým kvalitnejšie víno. Od sedem sekúnd hore je to už veľmi seriózne víno. 

POSTAVENÉ 1787

výnimočná skúsenosť

ZREKONŠTRUOVANÉ 2019

luxus a štandard 21. storočia

POSTAVENÉ 1787

výnimočná skúsenosť

ZREKONŠTRUOVANÉ 2019

luxus a štandard 21. storočia